Ολοκληρώθηκε η ημερίδα με τίτλο: «Οικοδόμηση της κοινωνίας για τους νέους, επιχειρηματικότητα, ΜΚΟ και πολιτική»

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα με τίτλο: «Οικοδόμηση της κοινωνίας για τους νέους, επιχειρηματικότητα, ΜΚΟ και πολιτική»

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Οικοδόμηση της κοινωνίας για τους νέους, επιχειρηματικότητα, ΜΚΟ και πολιτική» την οποία διοργάνωσε τo Ινστιτούτο «Νέοι Ηγέτες – η Εξέλιξη». Μια ημερίδα η οποία ήταν ανοιχτή στη νεολαία έτσι ώστε να ενημερωθεί σχετικά με το έργο των ΜΚΟ και τις επιλογές επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο πλαίσιο των επιχειρήσεων και της πολιτικής μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν οι εξής: Η Μαρία Μουδάτσου, ιατροδικαστική ψυχολόγος και μέλος της ΜΚΟ Πράξις, ο Μιχάλης Μαριόρας, λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δανάη Μπεζαντάκου – Διευθύνουσα Σύμβουλος του NavigatorShippingConsultantsLtd και πρόεδρος του ελληνικού δικτύου iforUMentoring.

Σύμφωνα με τη Δανάη Μπεζαντάκου, «οι ΜΚΟ μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν ως μέσα υποστήριξης των ανθρώπων σε διάφορους τομείς. Το iforU είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός για την ενδυνάμωση και υποστήριξη των νέων γυναικών επιχειρηματιών μέσω των Mentoring & Networking. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία του να δίνεται στα άτομα η ευκαιρία να εργαστούν.Στην οργάνωση iforU δημιουργούνται ζεύγη μεντόρων και καθοδηγούμενων που συνεργάζονται σε συνεδρίες ένας προς έναν, και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε και να αξιολογήσουμε το πώς οι καθοδηγούμενοι εξελίσσονται με το πέρας του χρόνου. Αυτός είναι ένας τρόπος για να υποστηριχθούν και να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες στον τομέα της επιχειρηματικότητας, αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα της ζωής τους».

Η Μαρία Μουδάτσου, εξήγησε με τη σειρά της στο κοινό το πώς έχουν σχεδιαστεί οι ΜΚΟ και το ποιος είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία. Όπως είπε μεταξύ άλλων, «όπως στην περίπτωση της Praksis, μίας ΜΚΟ της οποίας στόχοι είναι η δημιουργία, η εφαρμογή και η υλοποίηση ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης, οι ΜΚΟ συνήθως λειτουργούν συμπληρωματικά σε περιοχές όπου οι δράσεις της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς ή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διαχειρισθεί τυχόν υφιστάμενα κοινωνικά προβλήματα. Οι ΜΚΟ, πρέπει να λειτουργούν σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, ως μοχλός πίεσης της κοινωνίας και της κυβέρνησης για την επίτευξη θετικών αλλαγών. Οι ΜΚΟ εργάζονται για να εμποδίσουν την κλιμάκωση των υπαρχόντων κοινωνικών προβλημάτων, παρεμβαίνοντας σε αυτά με την παροχή στήριξης, υπερασπίζοντας και υποστηρίζοντας τις ομάδες που αποτελούν στόχους και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στην Ελλάδα, η Praksis έχει ιδρύσει ιατρικές μονάδες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και κέντρα ημερήσιας υποδοχής για τους μετανάστες».

Η μετανάστευση είναι ένα ορατό μέρος της ζωής στην Ελλάδα και έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής της κοινωνικής κρίσης στη χώρα. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών είναι πάρα πολύ συχνές αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μαριόρα, «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η νομική αναγνώριση της ύπαρξης των μεταναστών είναι αρκετή. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο, τη συν-ύπαρξη.»

Ο λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ τόνισε ακόμα πως «οι διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στα πλαίσια μίας κοινωνίας έχουν διαφορετικά επίπεδα και τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από τη συνύπαρξη μπορεί να εκδηλωθούν τόσο μέσω του λεκτικού ρατσισμού όσο και δια της βίας. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να οικοδομηθεί μια καλή σχέση μεταξύ όλων των μελών της κοινωνίας. Όταν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον είναι πιο εύκολο να συνυπάρξουμε.Κατά τη διάρκεια της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που ζούμε, είναι πολύ σημαντικό το να μιλάμε για την ένταξη και το πως να συνυπάρχουμε με τους άλλους».

Το Ινστιτούτο «Νέοι Ηγέτες – Η Εξέλιξη» σε συνεργασία με τον Μιχάλη Μαριόρα, αναμενεται να ξεκινήσει μαθήματα διαπολιτισμικότητας για την προώθηση μιας πιό δημοκρατικής κοινωνίας. Η ανταλλαγή πληροφοριών και η ενημέρωση σχετικά με τα διαφορετικά μέρη της κοινωνίας θα αποτελέσει βασικό παράγοντα στην οικοδόμηση μίας ανοικτής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *