Προσφυγικό: Απαλλαγή των 24 κατηγορουμένων για την υπόθεση «Σάρα Μαρντίνι»

Προσφυγικό: Απαλλαγή των 24 κατηγορουμένων για την υπόθεση «Σάρα Μαρντίνι»

Το δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες για τους εθελοντές που βοηθούσαν πρόσφυγες

Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες για κατασκοπεία, που εδώ και πέντε χρόνια βάραιναν 24 ανθρώπους, Ελληνες και ξένους, που είχαν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες στη Λέσβο. Χθες, το Τριμελές Εφετείο Λέσβου αποφάσισε ομόφωνα την απόσυρση των κατηγοριών, που αφορούσαν κατασκοπεία, πλαστογραφία και παράνομη ακρόαση ραδιοσυχνοτήτων. Επισημαίνεται ότι η δικογραφία είχε χωριστεί από το 2019 σε αυτή που αφορούσε τα πλημμελήματα –για τα οποία υπήρχε ο φόβος παραγραφής τους– και τα κακουργήματα. «Χθες οι 24 κατηγορούμενοι απηλλάγησαν από τις κατηγορίες για την τέλεση των πλημμελημάτων» εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος τους Ζαχαρίας Κεσσές. Το σκεπτικό της απαλλαγής ήταν απλό: κακώς συντάχθηκε ένα τόσο αόριστο κατηγορητήριο και κακώς δεν μεταφράστηκε ποτέ η δικογραφία. «Είχαμε επανειλημμένως ζητήσει να μεταφραστεί η δικογραφία, το δικαστήριο είχε τη δυνατότητα να το κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Για τα περισσότερα εκ των πλημμελημάτων έχει ήδη παρέλθει η 5ετία, ενώ για κάποια λίγα η 5ετία ολοκληρώνεται εντός των ημερών. Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει νέο κατηγορητήριο, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η εκδίκαση των κατηγοριών για κακουργήματα – η υπόθεση βρίσκεται έπειτα από πέντε χρόνια, ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης.

Οι 24 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έμαθαν με ανακούφιση την απόφαση. Η δίωξή τους έχει τραβήξει, διεθνώς, τα φώτα της δημοσιότητας. Προηγήθηκε μάλιστα παρέμβαση του ΟΗΕ –που ζητούσε απόσυρση των κατηγοριών–, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η υπόθεση έγινε γνωστή ως «υπόθεση Σάρα Μαρντίνι», καθώς μεταξύ όσων κατηγορούνται είναι η Σύρια πρόσφυγας, που έχει γίνει διάσημη από την ταινία «The Swimmers» στο Netflix. Η Σάρα, αν και έχει ξεκινήσει μια νέα ζωή στο Βερολίνο, επιστρέφει στη Μυτιλήνη για να βοηθήσει νέους πρόσφυγες και συλλαμβάνεται. Το μετατραυματικό στρες το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί η κοπέλα («Κ», «Από τα βράχια της Λέσβου στο Netflix», Μαριάννα Κακαουνάκη, 24.11.2022) απορρέει από τη δικαστική της περιπέτεια και την εμπειρία της φυλάκισης στον Κορυδαλλό. «Δεν είμαι διακινητής, είμαι απλώς ένας συνταξιούχος που ήθελε να κάνει κάτι καλό», δήλωνε πριν από λίγες ημέρες στην «Κ» και τη Μαριάννα Κακαουνάκη ο 67χρονος Ολλανδός Πίτερ Γουίτερμπεργκ.

«Οι επιπτώσεις αυτής της 5ετούς περιπέτειας είναι πολλές και σοβαρές και για τους 24 κατηγορουμένους», επισημαίνει ο κ. Κεσσές. Μεταξύ αυτών είναι δικηγόροι που δεν μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα λόγω υποδικίας, επαγγελματίες που δεν μπορούν να εργαστούν σε άλλη χώρα λόγω της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα κ.ά.

«Το κατηγορητήριο εμπεριέχει λογικές ακροβασίες: έχουν απομονώσει στιχομυθίες από ένα κλειστό γκρουπ στο WhatsApp με 449 μέλη, μεταξύ των οποίων η Υπατη Αρμοστεία και πολλοί αστυνομικοί», αναφέρει ενδεικτικά. «Οι εθελοντές κατηγορούνται ότι είχαν ενημέρωση για 29 αφίξεις προσφύγων και δεν ενημέρωσαν τις Αρχές, εμείς όμως προσκομίσαμε αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στις 23 περιπτώσεις τουλάχιστον είχαν ενημερώσει το λιμενικό», προσθέτει και σημειώνει πως «βαπτίστηκαν εγκληματικές, απλές πράξεις, όπως το να βλέπεις με κιάλια την ακτή».

Η εν εξελίξει δίωξη λειτούργησε αποτρεπτικά, τόσο για ξένους εθελοντές που ήθελαν να συνδράμουν όσο και για εκείνους που βρίσκονταν στη Μυτιλήνη, μεγάλο ποσοστό των οποίων την εγκατέλειψαν. «Πολλοί εκ των εθελοντών ήταν ξένοι φοιτητές, που αντί να έρθουν για διακοπές στη Μύκονο, επέλεξαν να έρθουν στη Μυτιλήνη να μοιράζουν νερά και κουβέρτες στους πρόσφυγες».

ΠΗΓΗ: H Kαθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *