Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε το Ινστιτούτο σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης
Στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», συμμετείχε το Ινστιτούτο «Νέοι Ηγέτες – Η Εξέλιξη».
Βασικός πυλώνας του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η αποσαφήνιση και η αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών με σκοπό την απομάκρυνση από τη χώρα όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες εκμεταλλεύονται πολίτες τρίτων χωρών ώστε να παραμένουν παρανόμως στη χώρα.
Το Ινστιτούτο κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν να κάνουν με ζητήματα αδειών διαμονής ,μέσα από τη διαδικασία των σχολίων, στο άρθρο 7 αλλά και στο άρθρο 13.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα σχόλια αυτά τα οποία κατατέθηκαν:
Σχόλιο Ινστιτούτου: Η αντικατάσταση της παρ. 2 είναι μια δυσμενής εξέλιξη καθώς μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος για υποβολή αίτησης θεραπείας το οποίο ήταν 6 μήνες και τώρα με την πρόταση αυτή γίνεται 1 μήνας. Είναι παρά πολύ μικρό το χρονικά διάστημα για έναν άνθρωπο να μπορεί να μαζέψει όσα δικαιολογητικά χρειάζονται για την αίτηση θεραπείας ακόμα περισσότερο σε μια εποχή όπου οι υπηρεσίες κάθε είδους υπολειτουργούν λόγω της υγειονομικής κατάστασης και δεν γνωρίζει κανείς πως θα εξελιχθεί η κατάσταση λειτουργίας τους ούτε μεσοπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα. Η πρότασή μας είναι το χρονικό περιθώριο για την αίτηση θεραπείας να γίνει 3 μήνες ώστε να εξασφαλιστεί αντικειμενικά η δυνατότητα των ατόμων να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Επίσης θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το ποσό του παραβόλου διότι τα 50 ευρώ είναι μεγάλο ποσό.
Σχόλιο Ινστιτούτου: Θα πρέπει σε αυτή την πρόταση να παραμείνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την έκδοση της απόφασης μέχρι την αναχώρηση. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητας που πιθανός μπορεί να χρειαστεί και να επιθυμεί να διευθετήσει κάποιος όπως για παράδειγμα οφειλές προς το δημόσιο, διευθετήσεις με τράπεζες ή επιχειρήσεις. Κυρίως υπάρχει η ανάγκη για όσους έχουν παιδιά τα οποία συνεχίζουν το σχολείο, να μπορούν αυτά τα παιδιά να συνεχίζουν την σχολική χρονιά χωρίς να διαταράσσεται η κανονικότητα τους και η εκπαίδευσή τους και η ομαλότητα στην ζωή ενός παιδιού είναι μια πάγια σύσταση όλων των παιδοψυχολόγων και των θεσμών που ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν τα παιδιά . Ως οργανισμός προτείνουμε το χρονικό διάστημα να οριστεί στους 8 μήνες. Επιπλέον προτείνουμε κατά την διάρκεια του διαστήματος από την έκδοση της απόφασης μέχρι την αναχώρηση να μην διακοπεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανήλικων τέκνων.
Σε δηλώσεις της η διοίκηση του Ινστιτούτου αναφέρει: «Συμμετείχαμε στη δημόσια αυτή διαβούλευση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στην κρατική νομοθεσία. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις γνώσεις μας οι οποίες προκύπτουν από τις εμπειρίες μας στον κρατικό μηχανισμό προς όφελος της κοινωνίας».
Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας (9/7/2021)