Εκδήλωση για τη διαφορετικότητα υπό την αιγίδα του Iατρικoύ Συλλόγου Αθηνών
Το Ινστιτούτο Νέοι Ηγέτες «H Εξέλιξη» υπό την αιγίδα του Iατρικoύ Συλλόγου Αθηνών, πραγματοποιήσε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη με τίτλο «Τώρα η διαφορετικότητα έχει πιο γλυκιά γεύση…» στο πλαίσιο των δράσεων του αλλά και με αφορμή τη δίμηνη εκστρατεία του Ινστιτούτου κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η προάσπιση του δικαιώματος της διαφορετικότητας και της αξίας της ειρηνικής συνύπαρξης. Η προσπάθεια αυτή, επισφραγίζεται με την προώθηση στο κοινό του Xenophobil, ενός «φαρμάκου» που ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ξενοφοβίας και θεραπεύει τους ασθενείς.
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι μεταναστευτικών ομάδων, ξένων συνεργαζόμενων αποστολών, φορέων του τομέα της υγείας καθώς και εξαίρετοι συνεργάτες από τον ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό χώρο.
Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο Πρέσβης της Νορβηγίας, κ. Sjur Larsen, αφού η Πρεσβεία της Νορβηγίας της Ελλάδας στέκεται κεντρικός αρωγός στην εκστρατεία του Ινστιτούτου κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Κούνας Θεόδωρος εξήγησε ότι το Ινστιτούτο Νέοι Ηγέτες «H Εξέλιξη» στοχεύει στην κινητοποίηση της νέας γενιάς ηγετών, στη συμμετοχή των νέων και στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών μεταξύ νέων και μελλοντικών ηγετών από διαφορετικούς κοινωνικούς τομείς και με ποικιλία πολιτικών οραμάτων μέσω σχεδιασμένων προγραμμάτων.
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, Δικηγόρος- Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις – «Αντιρατσιστική νομοθεσία και ηλεκτρονική βία», περιέγραψε με ακρίβεια τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει τα θέμα του ρατσισμού και της διαδικτυακής βίας. Επισήμανε χαρακτηριστικά ό,τι υπολείπονται ακόμη αρκετές πρωτοβουλίες από τον Έλληνα νομοθέτη για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με ισότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κυπραίος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς στο χώρο του αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο , υπογραμμίζοντας το χρέος που έχει η χώρα μας ως «μητέρα» της ευγενούς άμιλλας να πρωτοπορήσει υπέρ της πάταξης των διακρίσεων.
Επίσης ο Δρ. Σταμάτης Πουλακιδάκος, ανέλυσε τη στάση των ελληνικών ΜΜΕ απέναντι στα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα, την έκταση που έδωσαν στο θέμα καθώς και το σχολιασμό που έκαναν οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Ιδιαιτέρως μάλιστα τόνισε ό,τι τα ΜΜΕ με την επικοινωνιακή τους διαχείριση έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, επιτείνοντας συχνά την ξενοφοβία.
Ακόμα, ο κ. Παύλος Παπαθανασίου, Δημοσιογράφος – Ανταποκριτής ανέπτυξε το πώς αναμεταδίδεται η ξενοφοβία στην Ευρώπη της κρίσης. Όπως είπε μεταξύ άλλων «τα ζητήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι αλληλένδετα με τα ζητήματα προστασίας των εθνικών, θρησκευτικών και των άλλων μειονοτήτων γιατί αν η πατρίδα του καθενός από εμάς είναι το σπίτι μας, τότε οι μειονότητες είναι οι συγκάτοικοι και οι μετανάστες είναι οι φιλοξενούμενοι μας. Σύμφωνα με την λογική αν δεν έχουμε αποδεχθεί τους συγκατοίκους μας θα είναι σχεδόν αδύνατον να αποδεχτούμε τους φιλοξενούμενους μας”. Ο κ. Παπαθανασίου ερμήνευσε τα αίτια ανόδου των ξενοφοβικών κομμάτων στην Ευρώπη ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη των ΜΜΕ όσον αφορά την καταπολέμηση του ρατσισμού,ζητώντας: α) την δημιουργία ανεξάρτητου παρατηρητηρίου για τη ρητορική μίσους των ΜΜΕ, β) νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των ιστοσελίδων και γ) την προώθηση προγραμμάτων για να επιτευχθεί η εξοικείωση της ελληνικής κοινωνία με την εικόνα του άλλου».
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας Πακιστάν κ. Syed Mohammad Jamil και ο κ. Εμμανουέλλε, Πρόεδρος Νιγηριανών Διασποράς Ελλάδος, ευχαριστώντας την «δεύτερη πατρίδα» τους για τη φιλοξενία και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας