Καταπολέμηση του αποκλεισμού μέσω της τεχνολογίας και της παιδείας
Ο όρος κοινωνικός αποκλεισμός αναδύθηκε το 1960 όταν το φαινόμενο της περιθωριοποίησης άρχισε να απασχολεί έντονα τους επιστήμονες και τους ευαίσθητους ανθρώπους απέναντι στην αδικία. Είναι η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός από την κοινωνία ομάδων πληθυσμού που συνήθως αποτελούν μειονότητες .
Στη χώρα μας παρατηρούμε πως τα κρούσματα αποκλεισμού ολοένα και αυξάνονται, κρούσματα αποκλεισμού και ρατσισμού είτε από συνανθρώπους μας και άλλοτε από ολόκληρη την κοινωνία που αδιαφορεί για κραυγαλέα προβλήματα.
Στο Ινστιτούτο « Νέοι Ηγέτες – Η Εξέλιξη» εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία δημιουργήσαμε μία εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας, σε πιλοτική μορφή, το «Fight 4 Rights» (F4R), όπου ο καθένας από εμάς μπορεί να καταγγείλει ανώνυμα ένα περιστατικό στο οποίο υπήρξε μάρτυρας ή θύμα.
Η ψηφιακή πλατφόρμα λοιπόν «Fight for Rights» έχει στόχο να αποτελέσει ένα ελεύθερο μέσο έτσι ώστε να αναφέρονται τέτοια περιστατικά. Η διάδοση αυτών των πληροφοριών στις Αρχές, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος και στην ευαισθητοποίηση του κοινού.
Οι καταγγελίες, ελέγχονται και κατηγοριοποιούνται με βάση τη φύση και το είδος του περιστατικού και στη συνέχεια, κατανέμονται σε ψηφιακό χάρτη. Τα επεξεργασμένα δεδομένα μπορούν να μεταφέρονται στις τοπικές Αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη, έτσι ώστε να γίνονται στοχευμένες ενέργειες.
To «Fight 4 Rights», μπορεί να καταγράφει τύπους, σημεία και φορείς στους οποίους συνέβησαν τα περί διάκρισης γεγονότα. Μέσω κατηγοριών, όπως φυλετικής προέλευσης, θρησκευτικών πεποιθήσεων και φύλου καθώς και φορέων, όπως υγεία, αστυνομία, εργασία, εκπαίδευση και υπηρεσίες, στους οποίους εντοπίσθηκαν κρούσματα ρατσισμού και διακρίσεων, θα μπορούν να γίνονται με μεγαλύτερη ευκολία και επακριβή στόχευση, οι καταγγελίες των όσων έχουν υποστεί διάκριση.
Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε στο ξενοδοχείο «the Golden Age of Athens» και η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από τον όμιλο Yava Fitness Centers.
Στην παρουσίαση απήθυνε χαιρετισμό ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός δεν έχει θέση στην σύγχρονη κοινωνία μας. Μεταξύ των παρευρισκομένων, βουλευτές, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων αλλά και μεταναστευτικών κοινοτήτων της χώρας.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Δημήτρης Αλεφαντής, εξέφρασε τα θερμά του ευχαριστήρια για την χορηγία των Yava στο έργο αυτό.
O Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτής του νομού Ροδόπης τόνισε πως «η εφαρμογή είναι πολύ χρήσιμη για την κοινωνία μας αλλά και για τους μετανάστες οι οποίοι έχουν συμβάλλει στην οικονομία της χώρας μας κατά την δεκαετία του 90 και γέννησαν τα παιδιά τους εδώ». Πρόσθεσε δε πως «δεν πρέπει να τους βλέπουμε σαν απειλή αλλά ως ευκαιρία οικονομικής αναζωογώνησης κάποιων γειτονιών».
Ο Νικόλαος Πέππας, οικονομολόγος και παραολυμπιονίκης μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας πολίτης στη χώρα μας με κινητικά προβλήματα, ανέπτυξε τον όρο της διαφορετικότητας και εξήγησε το πώς έχουμε εφεύρει αυτή την λέξη για να στιγματίσουμε όσους δεν είναι σαν εμάς.
Μεταξύ των ομιλητών και Νίκος Κωστόπουλος, νυν διευθύνων σύμβουλος στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ο οποίος αναφέρθηκε στον φόβο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης επισημαίνοντας πως η καταπολέμηση του αποκλεισμού είναι το αυτονόητο για τον καθένα προσωπικά.
Παρόντες και ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης οι:
-Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος του γυναικείου Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, εστίασε στην περιθωριοποίηση των γυναικών στην κοινωνία, χαρακτηρίζοντας πρωτότυπη και χρήσιμη την εφαρμογή «Fight for Rights».
-Μιχάλης Μαριώρας, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα της θεολογικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε στον θρησκευτικό αποκλεισμό επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα, αργά αλλά σταθερά φαίνεται να εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία».
-Ντίνα Βαρδαμάτου, συντονίστρια προγραμμάτων PRAXIS, υπενθύμισε πως ένα πολύ μικρό ποσοστό αποκλεισμού γίνεται ευρέως γνωστό με αποτέλεσμα να μην επέρχεται η λύση του προβλήματος, επιβεβαιώνοντας έτσι την χρησιμότητα της εφαρμογής.
-Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός-χειρούργος, νυν συντονιστής του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει αποκλεισμός στον χώρο της υγείας προστατεύοντας έτσι και τους μετανάστες αλλά και τους πολίτες της χώρας μας».
-Πάμελα Καραβάς, προπονήτρια ανθρωπίνων δεξιοτήτων, Διευθύνων Σύμβουλος Coaching Evolution Int’l Ltd, ανέλυσε πως η εξωτερική εμφάνιση ανδρών και γυναικών έχει αλλάξει από πολύ μικρή ηλικία για να είναι «αρεστοί» στον κοινωνικό περίγυρο και να μην βιώνουν κατά μία έννοια τον αποκλεισμό.
-Ζαλμάι Παστούν, αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδας και πρόεδρος της Αφγανικής κοινότητας, αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της εφαρμογής, τονίζοντας πως «πολλοί μετανάστες δεν προβαίνουν σε καταγγελίες λόγω φόβου».
Νίκος Κωστόπουλος, διευθυντής Ανάπτυξης στο Δίκτυο Επιχειρήσεων Νεολαίας, ως ο μικρότερος ομιλητής, μίλησε για τα στερεότυπα που υπάρχουν στον εργασιακό χώρο λόγω ηλικίας.
-Χρήστος Κορομηλάς, συνεργάτης του Ινστιτούτου, έθιξε τον προβληματισμό του σχετικά με τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και πως η κοινωνία δεν τους προφυλάσσει αρκετά.