Ο απολογισμός της διαθρησκευτικής ημερίδας, «Αναζητώντας τρόπους συνύπαρξης με τους θρησκευτικά διαφορετικούς»

Ο απολογισμός της διαθρησκευτικής ημερίδας, «Αναζητώντας τρόπους συνύπαρξης με τους θρησκευτικά διαφορετικούς»

Πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ημερίδα την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα της UNESCO με θέμα: «Αναζητώντας τρόπους συνύπαρξης με τους θρησκευτικά διαφορετικούς»

Σκοπός της ημερίδας ήταν να διερευνηθούν τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι πιθανές λύσεις που προκύπτουν από τη συνύπαρξη των πολιτών διαφορετικών θρησκειών.

Η δομή της ημερίδας στηρίχθηκε σε δύο άξονες: α) Ειδικοί επιστήμονες ανέπτυξαν βασικά σημεία της διδασκαλίας των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ- ως προς τη συνύπαρξη με τους Άλλους), εστιάζοντας κυρίως στην ανοχή, αποδοχή ή απόρριψη της συνύπαρξης. β) Θρησκευτικοί λειτουργοί από τις κύριες ετερόθρησκες και ετερόδοξες κοινότητες που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα μας ανέδειξαν τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τα θετικά και αρνητικά που προκύπτουν στην καθημερινότητα από τη συνύπαρξη των θρησκευτικά διαφορετικών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι εξής ομιλητές:

Ο καθηγητής Μάριος Μπέγζος με θέμα, «Αλλαξοπιστία: Ανοχή ή Ενοχή του Θρησκευτικού Πλουραλισμού;»

Ο  επίκουτος καθηγητής Κωνσταντίνος Ζάρρας με θέμα: «Τέκνα Αβραάμ: Ο Εβραίος και ο Άλλος σε μια εποχή αγωνίας»

Ο  αναπληρωτής καθηγητής, π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης με θέμα: «Ποιμαντική προσέγγιση της ετερότητας»

Ο λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Μαριόρας με θέμα: «Αναζητώντας τρόπους θρησκευτικής συνύπαρξης: Ισλαμικές προοπτικές»

Ο  Δρ. Μιχάλης Τσαπόγας με θέμα: «Νομικές διαστάσεις της θρησκευτικής συνύπαρξης στην Ελλάδα»

Ο Ραββίνος Γκαμπριέλ Νεγρίν, με θέμα: «Πράξη ειρήνης: Η πορεία της πίστης προς τη συνύπαρξη»

Ο Ιμάμης Αμπντ Ρασούλ Μουνίρ με θέμα: «Oι βάσεις του διαθρησκειακού διαλόγου στο Ισλάμ και η συσχέτιση αυτού με τη σύγχρονη πραγματικότητα»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με θέμα: «Η αρχή της νεκτικότητας και η έμπρακτη εφαρμογή της στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας»

Ο π. Θεόδωρος Κοντίδης με θέμα: «Οι καθολικοί στην Ελλάδα σήμερα».

Ο Αιδ. Δημήτριος Μπούκης, «Εγώ Ξένος – Νόμον τελείται βασιλικόν».

Συντονιστές της ημερίδας ήταν οι: Αλέξανδρος Βέλλιος, δημοσιογράφος και Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης οι: π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ.Ιερωνύμου, ο πρέσβης της Ινδονησίας κ. Benny BAHANADEWA, ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου κ.H. Darwish, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Ιράν κ.Mozafari, ο κ. Δημήτρης Παπαγαλάκης εκπρόσωπος της προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, εκ μέρους του Βρετανού Πρέσβη π. M. Bradshaw, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ.Μαρία Αντωνιάδου και εκ μέρους του Ινστιτούτου ο  κ. Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί.

Αποσπάσματα από τις ομιλίες:

Μ.Μπέγζος: «Η αλλαξοπιστία απαιτεί την ανοχή μας στο όνομα του θρησκευτικού πλουραλισμού και αποτελεί το κριτήριο του τρόπου συνύπαρξής μας με τον θρησκευτικά διαφορετικό».

Κ. Ζάρρας: «Ας διδαχθούμε από τον ειρηνοποιό Ααρών, από τον Πρίγκιπα της Ειρήνης Ιησού Χριστό ή από όλους όσοι μεταφέρουν μηνύματα καταλλαγής ή αλληλοβοηθείας. Ας διδαχθούμε από τον σύγχρονο του Ιησού Χριστού μεγάλο νομοδιδάσκαλο Χιλλέλ: Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Αν όχι τώρα, τότε πότε;».

Μ. Μαριόρας: «Οι θρησκείες μέσα από τη διδασκαλία και την ιστορική τους μαρτυρία έχουν αποδείξει, πέρα από όλες τις δυσκολίες, ότι μπορούν να συνυπάρξουν γόνιμα και δημιουργικά. Οι άνθρωποι θέλουν;».

Μ.Τσαπόγας: «Οι εναπομένουσες αποκλίσεις του ελληνικού νομικού πλαισίου για τη θρησκευτική ελευθερία από το δυτικοευρωπαϊκό διαφωτιστικό πρότυπο αποτελούν ανοικτή θεολογική εκκρεμότητα, παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο που έχει σημειωθεί και επηρεάζουν τις προοπτικές ενός γνήσιου διαθρησκειακού διαλόγου υπό όρους ισότητας».

Γκαμπριέλ Νεγρίν: «Σήμερα, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, στηρίζει την καταγωγή του κυριολεκτικά (γενεαλογικά) ή μεταφορικά (πνευματικά) στον Πατριάρχη Αβραάμ. Το παρελθόν διδάσκει το παρόν για να χτίσει το μέλλον. Οι Ραββίνοι διδάσκουν: Δέξου τον κάθε άνθρωπο με το πρόσωπο ιλαρό».

Α. Μουνίρ:«Είναι καιρός πια να καταλάβουμε όλοι Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και Εβραίοι ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση του μίσους, της απέχθειας και της εχθρότητας που λαμβάνει χώρα μεταξύ μας».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την έκφραση της συνύπαρξης τεκμηριώνοντας την «πρακτική» της σε εκκλησιολογικά κριτήρια.

Ο π.Θεόδωρος Κοντίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ρωμαιοκαθολικοί στην Ελλάδα, αλλά και στις θετικές εξελίξεις που διαδραματίζονται εδώ και καιρό.

Ο αιδ. Δημήτρης Μπούκης περιέγραψε την πραγματικότητα των Ευαγγελικών στην Ελλάδα μέσα από διάφορες διηγήσεις.

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *