Διάσκεψη για το μεταναστευτικό: Στην Αθήνα 20 Ευρωπαίοι υπουργοί

Διάσκεψη για το μεταναστευτικό: Στην Αθήνα 20 Ευρωπαίοι υπουργοί

Σήμερα και αύριο θα αναλύσουν τα προβλήματα του προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη.

 

Σήμερα και αύριο 35 υπουργοί και υφυπουργοί των κρατών-μελών της Ε.Ε θα αναλύσουν στην πρωτεύουσα της χώρας μας τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Η δεύτερη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη διαχείριση των συνόρων συνδιοργανώνεται εκτός από την Ελλάδα και από την Αυστρία, την Λιθουανία και την Πολωνία. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και η κυβέρνηση θα προσπαθήσουν στη διάσκεψη της Αθήνας να διεθνοποιήσουν το προσφυγικό ζήτημα, που δεν αποτελεί μόνο εθνικό ζήτημα, αλλά ζήτημα της Ε.Ε.

Ο υπουργός και η Αθήνα αναμένεται να θέσουν αρκετά σημαντικά ζητήματα στο τραπέζι της διάσκεψης για το προσφυγικό και τα σύνορα με στόχο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ να λύσει βασικά προβλήματα.

Το ένα είναι να υπάρξει κοινό μέτωπο της Ε.Ε, ώστε να μειωθούν οι παράνομες αφίξεις προσφύγων. Μόνο φέτος καταγράφηκαν περίπου 300.000 αφίξεις στην Ευρώπη.
Αν μειωθούν οι παράνομες αφίξεις στις χώρες πρώτες υποδοχής των προσφύγων, τότε αυτόματα μειώνονται και οι δευτερογενείς μετακινήσεις σε άλλες χώρες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, όπου καταλήγουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Βέβαια, η Ελλάδα δεν έχει τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές. Πέρσι η χώρα μας κατέγραψε μόλις το 5% των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα επίσης αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα της αλληλεγγύης στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων μέσα από το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *