Τώρα η διαφορετικότητα έχει πιο γλυκιά γεύση…

Start time December 18, 2013 17:00
Finished Time December 18, 2013 20:00
Address Αθήνα, Golden Age Hotel, Μιχαλακοπούλου 57
Content

Με εκδηλώσεις και ημερίδες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εκστρατείας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο με σκοπό να προωθήσει  την προάσπιση του δικαιώματος της διαφορετικότητας και της αξίας της ειρηνικής συνύπαρξης.

Στην όλη αυτή προσπάθεια συνέβαλε και η δημιουργία του προτζεκτ «Xenophobil» , ενός «φαρμάκου» που ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ξενοφοβίας ενώ παράλληλα θεραπεύει τους ασθενείς.

Μεταξύ των ημερίδων που ξεχώρισαν ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Iατρικoύ Συλλόγου Αθηνών και με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη», και είχε τίτλο:  «Τώρα η διαφορετικότητα έχει πιο γλυκιά γεύση…»

Στην ημερίδα συμμετείχαν  μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι μεταναστευτικών ομάδων της Ελλάδας,  φορέων από τον τομέα της υγείας καθώς και συνεργάτες από τον ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό χώρο.

Το παρών είχε δώσει την περίοδο εκείνη και ο Πρέσβης της Νορβηγίας, Sjur Larsen, αφού η Πρεσβεία της Νορβηγίας της Ελλάδας στάθηκε κεντρικός αρωγός στην εκστρατεία του Ινστιτούτου κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Μερικοί από τους ομιλητές ήταν οι: Δημήτρης Αναστασόπουλος (Δικηγόρος- Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών), Γιώργος Κυπραίος (Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Παύλος Παπαθανασίου ( Δημοσιογράφος), Σταμάτης Πουλακιδάκος, (Διδάκτωρ-Ερευνητής Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ), Syed Mohammad Jamil, (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας – Πακιστάν), Emmanuel Okparacha, (Πρόεδρος Νιγηριανών Διασποράς Ελλάδος).

 

Στην Πλατεία Μοναστηρακίου μοιράστηκαν 2.500 πακέτα του «Xenophobil»

Μια ακόμη ενέργεια που ξεχώρισε και αγκαλιάστηκε από τους διαφόρους φορείς αλλά και το κοινό ήταν η δημόσια καμπάνια στην οποία  συμμετείχαν πάνω από 25 εθελοντές του Ινστιτούτου αλλά και η Νορβηγική πρεσβεία όπου μοιράστηκαν 2500 πακέτα του «Xenophobil» στην Πλατεία Μοναστηρακίου.  Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Δημήτρης Αλεφαντής εξήγησε ότι «το “Ινστιτούτο Νέοι Ηγέτες – H Εξέλιξη” στοχεύει στην κινητοποίηση της νέας γενιάς ηγετών, στη συμμετοχή των νέων και στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών μεταξύ νέων και μελλοντικών ηγετών από διαφορετικούς κοινωνικούς τομείς και με ποικιλία πολιτικών οραμάτων μέσω σχεδιασμένων προγραμμάτων». Ο ηθοποιός,  Γιάννης Ζουγανέλης που παραβρέθηκε  στην εκδήλωση  τόνισε ότι «είναι ανάγκη να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των άλλων»  επισημαίνοντας παράλληλα ότι «απάντηση στην ξενοφοβία είναι η ελληνική λέξη και έννοια της φιλοξενίας». Παρών ήταν και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Μέσων ενημέρωσης , Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε  ότι «πρέπει να πολεμήσουμε την ξενοφοβία και να δείξουμε τα αυθεντικά στοιχεία που εκφράζουν τους Έλληνες».

Από την πλευρά του ο Μάριος Μπέγζος, κοσμήτορας της θεολογικής σχολής του ΕΚΠΑ, δήλωσε: « Η φιλοξενία και η καταπολέμηση της ξενοφοβίας ανήκει στην παράδοση του ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Νίκος Πέπας, πρώην Αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής.

Στην καμπάνια συμμετείχαν πολλοί ακόμα. Η ελληνική κοινωνία αποδεχόμενη την διαφορετικότητα αγκάλιασε την κίνηση αυτή.