Σεμινάρια Πολιτικής Αγωγής

Σεμινάρια Πολιτικής Αγωγής

Δεδομένου ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα είναι πρωτίστως πολιτική, η προτεινόμενη σειρά σεμιναρίων στοχεύει να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα μιας βαθιάς και διαρκούς πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.

 Βασικοί παράγοντες της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα είναι οι πελατειακές σχέσεις , η διαφθορά, ο κυνισμός εκ μέρους των πολιτών έναντι των πολιτικών και η έλλειψη πολιτικής συνείδησης. Όλες αυτές οι συμπεριφορές κατέληξαν στην έλλειψη ενδιαφέροντος από μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας για μείζονα ζητήματα της δημόσιας ζωής και μια συνακόλουθη έλλειψη ενεργούς συμμετοχής εκ μέρους των πολιτών. Προ κρίσης, οι πολίτες συνήθως περιόριζαν την πολιτική τους συμμετοχή στην εξάσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Παρ’ όλα αυτά, η εκλογική συμμετοχή σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές εκλογές, δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές, Ευρωεκλογές), μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2004 και μετά.

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, στις αρχές του 2010, παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών για ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Αυτό το <<εξ’αιτίας της κρίσης>> αυξημένο ενδιαφέρον, δεν συνοδεύεται παρ’ όλα αυτά και από πολιτική συνειδητοποίηση. Ως εκ τούτου, παρατηρείται η άνοδος ακραίων πολιτικών και κοινωνικών συμπεριφορών (π.χ. ακροδεξιές παρατάξεις, ρατσισμός), οι οποίες πηγάζουν από την έλλειψη πολιτικής (με όρους συμμετοχής στα δημόσια ζητήματα μέσω διαλόγου, συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης) εκπαίδευσης των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η διαμόρφωση ενός κυνικού, απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, κοινωνικού συνόλου, έχει δημιουργήσει κομματικοποίηση, έλλειψη ορθολογικής πολιτικής σκέψης και δράσης, έλλειψη ενδιαφέροντος για τους συμπολίτες και συνεπώς έλλειψη αλληλεγγύης. Τα σεμινάρια πολιτικής αγωγής απευθύνονται σε νέους (και όχι μόνο) ανθρώπους, οι οποίοι σκοπεύουν να γίνουν πιο ενεργοί πολίτες και να επηρεάζουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου, ανταλλαγής επιχειρημάτων υπό το πρίσμα της κοινωνίας των πολιτών, μέσω εθελοντικής δραστηριοποίησης. Εάν επιθυμούμε να καταπολεμήσουμε το μίσος, τις διακρίσεις, τον ατομικισμό και τη διαφθορά, πρέπει να προάγουμε τη δημοκρατική γνώση και την ορθολογική πολιτική σκέψη και δράση.

Τα σεμινάρια πολιτικής αγωγής μπορούν να προσφερθούν τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα και αφορούν Έλληνες και μη Έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *