Προσωρινός ΑΜΚΑ για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας – ασύλου και επιχείρηση «Ελευθερία»

Προσωρινός ΑΜΚΑ για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας – ασύλου και επιχείρηση «Ελευθερία»

Προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.), αντί για ΑΜΚΑ μπορούν να αποκτήσουν τώρα οι αιτούντες διεθνούς προστασίας/ασύλου προκειμένου να έχουν υγειονομική και ασφαλιστική  κάλυψη. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία αποφασίστηκε και διαμορφώθηκε έπειτα από Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία ορίζεται η απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνούς προστασίας.

Ο αριθμός αυτός, θα αποδίδεται στους αιτούντες ασύλου μαζί με το δελτίο αίτησης ασύλου και θα τους συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια εξέτασης της αίτησης τους.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός πως ο αριθμός αυτός εξασφαλίζει την πρόσβαση τους στις δομές υγειονομικής περίθαλψης, στους εμβολιασμούς κατά του Covid-19, καθώς και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας έξι μήνες μετά την αίτηση διεθνούς προστασίας/ασύλου.

Με αυτόν τον τρόπο, η Πολιτεία για πρώτη φορά μπορεί να ταυτοποιήσει τις δαπάνες και επιβαρύνσεις υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και να τις αναζητήσει με τρόπο τεκμηριωμένο από σχετικά κονδύλια της ΕΕ.

Σημειώνεται πως η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του Π.Α.Α.Υ.Π.Α, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωση του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α).

Η διοίκηση του Ινστιτούτου σε δήλωσή της τονίζει:

«Είναι σημαντικό οι αιτούντες ασύλου και διεθνούς προστασίας να ενημερωθούν και να κατανοήσουν πως η έκδοση Προσωρινού Α.Μ.Κ.Α., ανοίγει τον δρόμο και προς τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού. H Πολιτεία μας βρίσκει υποστηρικτές της νομοθέτησης αυτής καθώς ήδη πραγματοποιούμε ανάλογες εκστρατείες με στόχο τη σωστή ενημέρωση για την επιχείρηση “Ελευθερία”, αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,  και με σκοπό την προστασία τους αλλά και τη θωράκισή της υγείας τους».

Aπό το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας (23/7/2021)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *