Συμμετοχή στο συνέδριο της Αφρικανικής διασποράς που ζει στην Ευρώπη

Συμμετοχή στο συνέδριο της Αφρικανικής διασποράς που ζει στην Ευρώπη

H Νεολαία της Αφρικανικής Διασποράς που ζει στην Ευρώπη Αfrican Diaspora Youth Network Europe  (ADYNE) σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Νεολαίας της Βουδαπέστης οργάνωσαν συνέδριο μεταξύ 20 και 26 Οκτωβρίου του 2013 στη Βουδαπέστη. To Iνστιτούτο συμμετείχε με εκπρόσωπο.

Η Νεολαία της Αφρικανικής Διασποράς, είναι μία μειονότητα που υποφέρει από κοινωνικό αποκλεισμό και διάκριση. Έτσι τα μέλη της εργάζονται ώστε να ενισχύσουν τον ρόλο της εργασίας των νέων και των ΜΚΟ, προωθώντας την πρόσβαση στα δικαιώματά τους.

Στόχος της συνερδίας αυτής  ήταν η συμμετοχή της νεολαίας έτσι ώστε να αυξηθεί η κοινωνική ενσωμάτωση και η ενημέρωση σε ότι αφορά τα κοινωνικά της δικαιώματα.

Η δικτύωση, η υπεράσπιση και η άσκηση πίεσης συνιστούν τρία βασικά διασυνδεδεμένα και αλληλοσυμπληρούμενα εργαλεία, τα οποία μπορούν να επιδράσουν ουσιαστικά στη διαδικασία δημιουργίας μίας πολιτικής.

Υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων αυτών τριών εργαλείων – της δικτύωσης, της υπεράσπισης και της άσκησης πίεσης – η συνεδρία μελέτης περιλάμβανε σειρά δραστηριοτήτων όπως, ολομέλειες, ομιλίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις, ομάδες εργασίας, σεμινάρια, διαπολιτισμικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του συνεδρίου, ήταν το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες, καθώς και οι εκπαιδευτές, προέρχονταν από διαφορετικό πολιτισμικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο, έχοντας περίσσια ή λιγότερη εμπειρία. Παρά ταύτα,  ο καθένας είχε κάτι μοναδικό και ενδιαφέρον να μοιραστεί με την ομάδα.

Τόσο οι συμμετέχοντες, όσο και οι εκπαιδευτές, είχαν την ευκαιρία να εργασθούν με δημιουργικότητα και ζήλο, ανακαλύπτοντας τη δύναμη της επιρροής, την αναγκαιότητα των ομάδων άσκησης πίεσης στον κοινωνικό προσανατολισμό και τη συμμετοχή καθώς και τη σημασία της δικτύωσης για τη δημιουργία εθνικών και διεθνών ισχυρών κόμβων για να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των Νέων της αφρικανικής διασποράς στην Ευρώπη με θεσμικά όργανα και φορείς χάραξης πολιτικής.  Επίσης τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των πολιτών σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην αφρικανική διασπορά

Προς το τέλος του συνεδρίου και έπειτα από μία δημιουργική εβδομάδα ανταλλαγής γνώσεων, οι συμμετέχοντες και οι εκπαιδευτές δεσμεύθηκαν να κρατήσουν το δίκτυο αυτής της πολλά υποσχόμενης ομάδας  και να συνεργαστούν στο μέλλον έτσι ώστε να συμβάλλουν στο όραμα της ADYNE.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *